Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ομόφωνα το ΠΣ εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη να προωθήσει ολοκλήρωση των έργων που εκκρεμούν στην Λακωνία


Με ομόφωνη απόφαση του ΠΣ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξουσιοδοτήθηκε να χειριστεί την προώθηση επίλυσης των έργων που αφορούν τις μεταλλικές γέφυρες του Ευρώτα στη Σπάρτη και τη Σκάλα Λακωνίας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του επανέλαβε εξάλλου και την θέση που έχει ήδη εκφράσει, ότι κανένα πρόσφατα ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ δεν είναι ασφαλές αν δεν λάβει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τατούλης, «από 1η Ιουλίου οπότε έρχονται στα χέρια μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η διαχειριστική αρχή, οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΕΣΠΑ χωρίς τη συγκατάθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι υπό επανεξέταση προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη Πελοπόννησο ως ενιαία και ο όρος Δυτική Ελλάδα είναι αδόκιμος». Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που παρείχε ο κ. Τατούλης, η Περιφέρεια έχει κάνει σημαντική προεργασία πάνω στα ζητήματα του ΕΣΠΑ και δεν περίμενε την τυπική παραλαβή του για να ενεργοποιηθεί.

Αναφορικά με τη γέφυρα του Ευρώτα στη Σπάρτη, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η είσοδος της πόλης δεν είναι αντάξια της ιστορίας της και έθεσε τα ερωτήματά του στην κατεύθυνση της χρήσης της γέφυρας ως οδικής και όχι ως πεζογέφυρας όπως είχε τεθεί κατά το παρελθόν. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα ετών, το οποίο ο κ. Τατούλης από τη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού είχε προσπαθήσει να δώσει λύση προς την ίδια κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία των Νεοτέρων Μνημείων το έχει χαρακτηρίσει ως Μνημείο των Νεότερων Χρόνων, γεγονός που επιβάλλει περιορισμούς στις επεμβάσεις που δύνανται να γίνουν.

Κατά τη συζήτηση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι επέδειξαν συναίνεση ουσίας, γεγονός το οποίο χαιρέτισε με ικανοποίηση ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε από το σώμα να τον εξουσιοδοτήσει προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες για την οδική χρήση της γέφυρας του Ευρώτα στη Σπάρτη, αλλά και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη γέφυρα της Σκάλας, με την κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου.

Ο Περιφερειάρχης έθιξε ακόμη το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών για την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Σπάρτης, για το οποίο θα δοθεί νέα ώθηση με την ανάληψη της διαχειριστικής αρχής από 1 Ιουλίου, καθώς και το θέμα της απόδοσης προς χρήση της παράκαμψης των Βουτιάνων στους πολίτες. Στο τελευταίο αυτό θέμα γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν μεγάλα αποτελέσματα με μικρό κόστος.

Για το πρόβλημα της εισόδου της πόλης ο κ. Τατούλης, επεσήμανε και τις ευθύνες του Δήμου Σπάρτης, ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, την τελική απόφαση θα την λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου οι αποφάσεις, και κυρίως όσες αφορούν κρίσιμα ζητήματα, να καθίστανται κατ’ αυτό τον τρόπο ισχυρές και βιώσιμες, μακριά από πελατειακές σχέσεις. «Αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από την αρμοδιότητα που δίνει ο νόμος στον Περιφερειάρχη για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, είναι οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο».