Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ανακαλύφθηκε “τρωικός αστεροειδής” σε τροχιά πολύ κοντά στη Γη


Earths first Trojan asteroid 2010 TK7 orbit [www... by agg44

Εντυπωσιακά τα νέα από τον τομέα της αστροφυσικής, αφού το τηλεσκόπιο Wise εντόπισε έναν “τρωικό αστεροειδή” με διάμετρο 300 μέτρων να κινείται στην ίδια τροχιά με τη Γη γύρω από τον Ήλιο.

Ο μικρός αυτός βράχος βρίσκεται μπροστά από τον πλανήτη μας σε μια τέτοια βαρυτική θέση που δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει τη Γη.

Ο 2010 ΤΚ7 όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες αποκαλείται “τρωικό σώμα”, που σημαίνει ότι πρόκειται για αστεροειδή που κινείται στην ίδια τροχιά με άλλο μεγαλύτερο σώμα και ισορροπεί στο αποκαλούμενο σημείο “Λανγκράνζ”, όπου οι βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται εξουδετερώνουν η μία την άλλη, γι' αυτό και τα σώματα καταφέρνουν να ισορροπούν.

Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί είναι ο πρώτος τρωικός αστεροειδής που αντιστοιχεί στη Γη, αφού τα υπόλοιπα τρωικά σώματα που έχουν ανακαλυφθεί βρίσκονται στον Δία και τον Άρη.

Δεύτερον γιατί αυτός ο αστεροειδής μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους αστροναύτες που θα έχουν αποστολές πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Και ένας τελευταίος λόγος είναι ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τρωικοί αστεροειδείς που περιμένουν να ανακαλυφθούν από τους αστροφυσικούς.