Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Πράσινο» από το υπουργικό σε δύο ν/σχ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση τα νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν στην πολιτική γη αλλά και στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Με το σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία επιχειρούνται έξι βασικές αλλαγές με στόχο την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου.
Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης -one stop shop- στη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, όπου και θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με τη δημόσια υπηρεσία.
Επίσης μειώνεται το κόστος για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την απλοποίηση των διαδικασιών ενώ δημιουργείται αυτοτελές ηλεκτρονικό υπο-μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων.
Το νομοσχέδιο της πολιτικής γης προβλέπει μεταξύ άλλων τη διάθεση εκτάσεων έναντι συμβολικού τιμήματος σε νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για διάθεση γης (έναντι τιμήματος) στην περίπτωση επενδυτικών προτάσεων άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότερες από 10 μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου που θα μπορούσαν να "φιλοξενήσουν" μεγάλες επενδύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ