Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Θετικό και δημιουργικό κλίμα» στη συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας


Σε θετικό και δημιουργικό κλίμα ολοκληρώθηκε -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών- η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τις συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν, μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό, μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας».
Οι επικεφαλής της τρόικας επέστρεψαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση, μέσω έκτακτου Eurogroup τον Οκτώβριο, της 6ης δόσης του δανείου.
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλβγκανγκ Σόιμπλε, η απόφαση για την εκταμίευσή της αναμένεται να ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου και «μόνο εφόσον η χώρα πληροί τους όρους που έχουν τεθεί από την τρόικα».
Στο τραπέζι των συνομιλιών με τους επιθεωρητές ΕΕ και ΔΝΤ εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.) βρίσκονται και η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.).