Mε το ένα νομοσχέδιο περιορίστηκε η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων, με το άλλο επανέρχεται, πάνω κάτω, η ίδια διάταξη, απλώς αλλάζοντας το αρμόδιο φορέα, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).
Συγκεκριμένα, στο νόμο «Ρύθμιση λειτουργίας της Ταχυδρομικής Αγοράς, θεμάτων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», αντικαταστάθηκε το άρθρο 28 του Ν. 3669/2008, ώστε να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων ή η ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Η παραπάνω ρύθμιση ήταν επί μακρόν, πάγιο αίτημα του εργοληπτικού κλάδου, αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ΤΕΕ , με στόχο την εξάλειψη των αυθαίρετων και αδιαφανών διαδικασιών ανάθεσης των έργων που έχουν επιδράσει καίρια στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, με έκπληξη ο εργοληπτικός κόσμος διαπίστωσε ότι στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση», με τροπολογία-προσθήκη του υπουργού Υποδομών, Μ. Βορίδη, προτείνεται στο άρθρο 6, παρ. 7, η αρμοδιότητα να περιέλθει για απευθείας ανάθεση έργων, υπηρεσιών και μελετών στον περιφερειάρχη. Μια πρόβλεψη που έρχεται ευθέως σε αντίθεση τόσο με την προαναφερθείσα τροποποίηση του άρθρου 28 του Ν. 3669/2008 όσο και με την προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα όλοι για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.
Οι εργοληπτικές οργανώσεις, όπως υπογραμμίζεται σε επιστολή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα και Υποδομών, ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, που εκτός των άλλων εμφανίζει την κυβέρνηση να ακολουθεί την πρακτική του "ράβε - ξήλωνε". Στο μεταξύ, ο ΣΑΤΕ προχώρησε πρόσφατα σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή