Σάββατο 12 Μαΐου 2012

«Ελλάδα: Γιατί να μην την αφήσουμε να βουλιάξει;»


Ένας σοκαριστικός τίτλος για εμάς τους Έλληνες, απλό ερώτημα για πάρα πολλούς ξένους: «Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;», είναι ο τίτλος άρθρου του CNN στην ιστοσελίδα του, και, ομολογουμένως, προκαλεί εντυπώσεις.


«Η Ελλάδα μπορεί να μας έδωσε τη λέξη δημοκρατία και πολλές από τις αρχές στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας. Όμως, τώρα είναι ‘ο άρρωστος της Ευρώπης’ και πολλοί κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών αναρωτιούνται κατά πόσο αξίζει να τη σώσουν δίνοντας πολλά ακόμα δισεκατομμύρια από τα χρήματά τους. Χονδρικά, το επιχείρημά τους είναι το εξής: Και τι έγινε αν η Ελλάδα αποχωρήσει ατιμωμένη από την ευρωζώνη;», γράφει η εναρκτήρια παράγραφος του κειμένου, για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά σχετικά με το θέμα του άρθρου και, κυρίως, με τη συνέχειά του.

Η οποία και αποδεικνύεται μερικώς σωστή, αλλά δεν παύει να ενοχλεί τ’ αυτιά και τον εγωισμό μας και να μας αγχώνει για το πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, οι μη Έλληνες και όσοι βλέπουν τα πράγματα από απόσταση, πρακτικά και θεωρητικά.

Μιλά για μια Ελλάδα που δεν διαθέτει πετρέλαιο, βασίζεται στον τουρισμό και τη γεωργία, παράγει το 5% της οικονομικής δύναμης της ΕΕ και η στρατηγική της θέση δεν είναι τόσο σημαντική όσο θεωρούνταν παλαιότερα.

Από εκεί και πέρα, γίνεται λόγος για τους επικριτές της, οι οποίοι διερωτώνται αν μπορεί κι αν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ενώ λίγο παρακάτω τίθεται το ερώτημα εάν τα πακέτα στήριξης είναι έξυπνη οικονομική κίνηση ή επιμηκύνουν την κρίση.

«Πολλοί ισχυρίζονται πως, για όσο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ, δεν θα είναι ανταγωνιστική». Ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff έχει πει πως η Αθήνα θα έπρεπε να πάρει «άδεια άνευ αποδοχών» από την ευρωζώνη, παραμένοντας εντός ΕΕ, έτσι ώστε να ανασυστηθεί η δραχμή, ταυτόχρονα με την «έκπτωση» του ευρώ και την ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος και θα έδινε ανάσα στη χώρα.

Τη συμφωνία του δείχνει και ο Γερμανός Hans-Werner Sim του think tank Ifo, ο οποίος προσθέτει ότι, κάλλιστα, τα χρήματα που δίνονται για να επιζήσει η Ελλάδα, θα μπορούσαν να ξοδευτούν για την έξοδό της: «Θα σημειωνόταν υποτίμηση της δραχμής, άμεσα, αλλά η κατάσταση θα ισορροπούσε πολύ γρήγορα. Έπειτα από σύντομη μπόρα, ο ήλιος θα έλαμπε και πάλι».

Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, κάνουν λόγο για μια Ελλάδα τόσο δυσλειτουργική, που μοιάζει μάταιο να γίνεται προσπάθεια διάσωσής της, ενώ, την ίδια στιγμή υπάρχει έντονος φόβος για μια κρίση που αν «βαλτώσει» στη χώρα μας, εύκολα θα επεκταθεί και άλλου στην Ευρώπη με το «χωρίς τέλος μελόδραμα να είναι ικανό να χειροτερέψει την ψυχολογία και άλλων μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.
protothema.gr