Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Λάθη και διαιτητές του στέρησαν την πρόκριση στον τελικό του final four






Γράφει ο Γιώργος Χόμπης 



Την ευκαιρία να διεκδικήσει το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά έχασε ο Παναθηναϊκός. Οι «Πράσινοι» ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες από την ΤΣΣΚΑ στον πρώτο ημιτελικό το final four της Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη, με 66-64 σε ένα ματς ακατάλληλο για καρδιακούς το οποίο κρίθηκε στην τελευταία φάση και στα σφυρίγματα των διαιτητών.
 Η ελληνική ομάδα , η οποία ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ξεκίνησε εντυπωσιακά και με τους Μάριτς, Μπατίστ να κυριαρχούν κάτω από το καλάθι προηγήθηκε με 11-2 στο πρώτο τρίλεπτο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να χτυπάει την ΤΣΣΚΑ στο δυνατό της σημείο φθάνοντας στο συν 12 (7-19) πέντε λεπτά μετά την έναρξη του ημιτελικού και κλείνοντας το δεκάλεπτο με διαφορά δέκα τεσσάρων πόντων (15-29). Στη δεύτερη περίοδο τα  πράγματα άλλαξαν. Οι  Ρώσοι είχαν τον έλεγχο των ριμπαόυντ,  εκμεταλλεύτηκαν  τα λάθη στην άμυνα και τις βιαστικές επιλογές στην επίθεση των πρωταθλητών Ελλάδας(είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Ομπράντοβιτς σημείωσαν μόλις πέντε πόντους σε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο)και με  επί μέρους σκορ17-3, έφεραν το ματς σε απόλυτη ισορροπία (32-32) 1’20’’ πριν το ημίχρονο, το οποίο βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με βραχεία κεφαλή (34-32). Οι Μοσχοβίτες πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στα μέσα του τρίτου  δεκαλέπτου, με τον Παναθηναϊκό όμως να βρίσκει λύσεις στα πρόσωπα των Διαμαντίδη και Καϊμακόγλου και να ξεκινάει με προβάδισμα τεσσάρων πόντων την τελευταία περίοδο (51-55). Οι «πράσινοι» με ηγέτη τον εκπληκτικό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, προηγηθήκαν με 64-60  2’10’’ πριν το φινάλε βάζοντας υποθήκη πρόκρισης, οι Ρώσοι όμως βοηθούμενοι και από τις διαιτητικές αποφάσεις και με τον Σβεντ να πετυχαίνει καθοριστικούς πόντους προσπέρασαν με 65-64 στα 38’’. Το φινάλε της αναμέτρησης ήταν συγκλονιστικό με τους διαιτητές να κλείνουν τα μάτια στα βήματα των Σισκάουσκας  και Τεόντοσιτς καταλογίζοντας φάουλ υπέρ του Σέρβου πλέι μέικερ, ο οποίος όμως δεν εκμεταλλεύτηκε το μπόνους των βολών. Στα 8’’ που απέμεναν ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να εκδηλώσει επίθεση, καθώς ο Διαμαντίδης που ήταν μπαρκαρισμένος από δύο αντιπάλους έχασε τον έλεγχο της μπάλας. Τραυματίας με χτύπημα στον αυχένα αποχώρησε ο Κώστας Τσαρτσαρής.

ΤΣΣΚΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 , Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 , Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 , Καούν 2, Κριάπα 3 , Γκόρντον 2.

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 , Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 , Βουγιούκας, Καλάθης 3 , Καϊμακόγλου 10, Γιασικεβίτσιους 19 .