Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ταξιδεύοντας με παιδιά! Ποιος είπε ότι το να ταξιδεύεις με όλη την οικογένεια είναι δύσκολη υπόθεση;

Ποιος είπε ότι το να ταξιδεύεις συνοδεύοντας παιδί, είναι δύσκολη υπόθεση; Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές μας και σίγουρα όλα θα σας φανούν... παιχνιδάκι!
Πριν το ταξίδι τι;
Προτιμήστε κάποιο ξενοδοχείο (στον επικείμενο προορισμό σας) που να σας προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες για ένα παιδί. Τσεκάρετε αν διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπηρεσία baby sitting, παιδικά καθίσματα και κρεβατάκια. Κλείστε ένα δίχωρο δωμάτιο, και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ασανσέρ, επιλέξτε το ισόγειο για να αποφύγετε τα ανέβα-κατέβα.
Επισκεφθείτε τον παιδίατρο, αρκετές ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησής σας, για να βεβαιωθείτε ότι η υγεία του παιδιού σας είναι σε... mood ταξιδιού. Κάντε του τους απαραίτητους εμβολιασμούς, σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε κάποια χώρα όπου υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων. Με τις συμβουλές του γιατρού δημιουργήστε ένα φορητό φαρμακείο με τα άκρως απαραίτητα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί τις ακριβείς ποσότητες των φαρμάκων του.
Πριν κλείσετε πίσω σας την πόρτα του σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο), τόσο τα δικά σας, όσο και του παιδιού σας. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε χωρίς τον/την σύζυγο θα πρέπει να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό του γάμου σας, καθώς και μία επιστολή υπογεγραμμένη και επικυρωμένη από την αστυνομία του ετέρου γονέα ότι συναινεί για το ταξίδι του παιδιού σας. Αν πάλι είστε διαζευγμένος/η θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα έγγραφα που πιστοποιούν ότι η επιμέλεια του παιδιού σας ανήκει.
Κάντε το καθιερωμένο check in online, εκτυπώνοντας την κάρτα επιβίβασης αρκετά νωρίτερα, για να εξοικονομήσετε χρόνο αλλά και να αποφύγετε την ταλαιπωρία στα γκισέ του αεροδρομίου.
Φροντίστε να προμηθεύσετε στο παιδί σας μία κάρτα που θα αναγράφει επάνω κάποια πληροφοριακά στοιχεία, όπως διεύθυνση και τηλέφωνο του ξενοδοχείου που διαμένετε και κάποια στοιχεία για την υγεία του, αν έχει πρόβλημα -στην εξαιρετικά δυσάρεστη περίπτωση που αυτό χαθεί. Πάρτε τα απολύτως απαραίτητα. Γράψτε μία πλήρη λίστα με το τι χρειάζεστε, χωρίς να κάνετε υπερβολές! Υπολογίστε γύρω στις 2 αλλαξιές ημερησίως για το παιδί σας.
Έχετε μαζί προστατευτικό κάλυμμα για τις πρίζες και τα καλώδια καθώς και μια ζώνη για τα καρεκλάκια φαγητού.
Τηλεφωνήστε στην αεροπορική εταιρεία τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης σας, έτσι ώστε να ενημερώσετε ότι ταξιδεύετε με το παιδί σας και να προλάβει το προσωπικό να ετοιμάσει το ειδικό παιδικό γεύμα.
TIPS:
  • Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, ετοιμάστε ένα «καλάθι» με τρόφιμα, snacks και ροφήματα που ξέρετε ότι αρέσουν στο παιδί σας, σε περίπτωση που δεν ξετρελαθεί με το γεύμα του αεροπλάνου. Φροντίστε το «υλικό» του καλαθιού να διατηρείται για περισσότερο από 24 ώρες, καθώς οι καθυστερήσεις των αεροδρομίων είναι στο πρόγραμμα.
  • Φυσικά μία μικρή τσάντα με πάνες, υγρά μαντηλάκια, κρέμες και λοσιόν κρίνεται απαραίτητη, αν ταξιδεύετε με βρέφος.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας «παιδικό εξοπλισμό», όπως παιχνίδια (κατά προτίμηση μη θορυβώδη), βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους, για να απασχολείται το παιδί σας τις ώρες που δεν κοιμάται. Μην παραφορτωθείτε, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές προσφέρουν κάποια από αυτά στους λιλιπούτειους επιβάτες τους.
Πάνω από τα σύννεφα με το παιδί σας:
Στο αεροπλάνο συνηθίζεται να σας επιβιβάζουν πρώτους, προκειμένου να αποφύγετε την ταλαιπωρία, ενώ στις περισσότερες αεροπορικές οι οικογένειες κάθονται στις μπροστινές θέσεις, όπου ο χώρος είναι πιο άνετος.
Αν το παιδί σας είναι έως 2 ετών, κάθεται στην αγκαλιά σας και πληρώνετε μόνο για την ασφάλεια του εισιτηρίου. Από 2-12 χρόνων καταλαμβάνει ολόκληρη θέση, και η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας.
Την ώρα της απογείωσης και της προσγείωσης, δώστε στο παιδί σας μια πιπίλα ή μια καραμέλα (αναλόγως με την ηλικία του) έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και το βούλωμα των αυτιών του. Αν χρειαστεί να επισκεφθείτε την τουαλέτα, φροντίστε να ρωτήσετε τους αεροσυνοδούς σε πόση ώρα σερβίρεται το γεύμα για να μην... αποκλειστείτε στο διάδρομο.
Family friendly αεροπορικές:
Είστε ένα βήμα πριν το booking του εισιτηρίου σας; Μάθετε ποιες αεροπορικές διαθέτουν υπηρεσίες για παιδιά και κάντε τους... κλικ!
  • Gulf Air: Η Gulf Air σάς προσφέρει τις υπηρεσίες της Sky Nanny! Από τη στιγμή της επιβίβασης μέχρι και την ώρα της αποβίβασής σας από το αεροπλάνο νταντά αναλαμβάνει την επιτήρησή του παιδιού σας. Τι κάνει; Του προσφέρει το γεύμα του, το επιτηρεί, το απασχολεί με παιχνίδια, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προβολής ταινιών Disney και παιδαγωγικών τηλεοπτικών προγραμμάτων!
  • Emirates: Πτυσσόμενες κούνιες και τραπεζάκια, παιδικά γεύματα, ταινίες και καρτούν, μουσικά CDs, παιδικά περιοδικά και επιτραπέζια είναι κάποιες από τις υπηρεσίες της αραβικής εταιρείας.
  • British Airways: Προσφέρει δωρεάν παιδικά καθίσματα. Μπορείτε να τα ζητήσετε και πριν την επιβίβαση. Ένας σάκος με... θησαυρούς και το όνομα «Skyflyers» -σε 2 τύπους για ηλικίες 3-5 και 6-12 ετών αντίστοιχα- θα κρατήσει τα παιδιά σας απασχολημένα κατά την πτήση. Το ειδικά σχεδιασμένο παιδικό μενού σερβίρεται πρώτο, έτσι ώστε στη συνέχεια να απολαύσετε ήσυχα το γεύμα σας.
  • Lufthansa: Η γερμανική εταιρεία πρωτοτυπεί! Το παιδικό μενού έχει επιμεληθεί η σεφ Sarah Wiener. Η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από μέλι, ενώ χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο! Για την ψυχαγωγία των παιδιών διατίθενται βιβλία ζωγραφικής, παζλ, παιχνίδια μνήμης κ.ά.
  • Singapore Airlines: Διακρίνεται για τις hi-tech υπηρεσίες που αποσπούν την προσοχή των λιλιπούτειων επιβατών. Με το πρόγραμμα ψυχαγωγίας KrisWorld βρίσκονται στη διάθεση των παιδιών σας 400 διαφορετικές επιλογές! Βlockbuster ταινίες, αμέτρητα μουσικά CDs, πληθώρα επιμορφωτικών προγραμμάτων για μικρούς αλλά και μεγάλους, παιχνίδια Nintendo, pcs και multi-player παιχνίδια!
Tο ξέρεις...
  • ... ότι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, βρίσκεται ο Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών; Στο επίπεδο αναχωρήσεων, δίπλα στις εξόδους Β1-2, μπορείτε να αφήνετε τα αγγελούδια σας, πάντα υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού, από τις 9:00- 21:00, έτσι ώστε να μπορείτε να διευθετήσετε τις τελευταίες ταξιδιωτικές σας λεπτομέρειες. Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά και διατίθεται δωρεάν σε παιδιά από 3 μηνών έως 13 χρόνων. (Τηλ.210 3532414)
  • ... ότι το διαβατήριο είναι απαραίτητο και για τα βρέφη; Αν δεν βγάλετε διαβατήριο στο μωρό σας, δεν θα ταξιδέψετε! Το κόστος διαβατηρίου πενταετούς ισχύος ξεκινάει από €65 για παιδιά έως 14 ετών & από €85 για 14 χρόνων και άνω. (www.passport.gov.gr)
  • ... ότι υπάρχουν ενημερωμένα sites με τις απαραίτητες συμβουλές για ένα οργανωμένο ταξίδι με την οικογένειά σας; Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: www.travelwithyourkids.com και www.flyingwithkids.com
travelstyle.gr