Τετάρτη 9 Μαΐου 2012
Oταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες
Αν πιστεύατε ότι ο εγκέφαλός μας κοιμάται όσο κοιμόμαστε, κάνετε λάθος, καθώς ναι μεν «ξεκουράζεται», ωστόσο, ο ύπνος τον βοηθά να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες που έλαβε προτού κοιμηθούμε. Ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχει μάλιστα ο ύπνος για τη μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη, όταν συνοδεύεται από όνειρα..
Σύμφωνα με το BBC και μία νέα επιστημονική έρευνα, τα όνειρα αποτελούν σημάδι ότι τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει.
Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον δρα Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές, φοιτητές του Χάρβαρντ, κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, έτσι ώστε, αρκετές ώρες αργότερα, να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο.
Όσοι είχαν προηγουμένως πάρει έναν υπνάκο και ήταν οι μισοί, στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από το λαβύρινθο.
Όμως εκείνοι που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.
Σημειώνεται πως η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στο Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.