Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Βαριά χρηματική ποινή για δημόσιους λειτουργούς που χρηματίζονται

Bαρύς ο πέλεκυς του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς που εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους εμπλέκονται σε... υποθέσεις διαφθοράς εις βάρος πολιτών, αφού με διάταξή του επιβάλλει βαριές χρηματικές ποινές που μπορεί να ξεπεράσουν έως και 50 φορές το όφελος που αποκόμισε ο "κατηγορούμενος".

Εάν λοιπόν ένας γιατρός χρηματιστεί με ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ, είναι πιθανό να του επιβληθεί χρηματική ποινή που θα φτάνει έως και τα 50.000 ευρώ.

Η επιβολή χρηματική χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος θα είναι στο εξής υποχρεωτική για όσους δημόσιους λειτουργούς διαπράττουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Η διάταξη προβλέπει παράλληλα επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκδίκασης των υποθέσεων επίορκων δημόσιων λειτουργών που διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις, καθώς τα πρακτικά δείχνουν πως σχεδόν 6.000 δικογραφίες παραμένουν στο συρτάρι.



Ειδική αναφορά γίνεται στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τραπεζικοί υπάλληλοι ή στελέχη των ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, και οι υποθέσεις των οποίων θα υπάγονται σε ταχυτάτη διαδικασία εκδίκασης. Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, οι δικογραφίες των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί την ποινική δίωξη και στη συνέχεια, θα χρεώνονται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε 4 ή το πολύ 6 μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου. Έτσι, υπολογίζεται ότι σε 8 μήνες το ανώτερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη.
capital.gr