Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο


Την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου το οποίο (σε διάστημα λιγότερο από δύο έτη και μετά από πλήθος φορολογικών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν το ίδιο διάστημα για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σύμφωνα με τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών !) έχει φτάσει πλέον στις 5.000 ευρώ μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το Δημόσιο εφόσον καταργηθεί το αφορολόγητο όριο θα αυξήσει τα έσοδα κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται η έκπτωση κατά 100% από το εισόδημα δαπανών με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανήκουν σε κατηγορίες επιτηδευματιών «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής» .

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αποδείξεις αυτές θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι» στη περίπτωση πλήρους κατάργησης του αφορολογήτου, καθώς θα έχουν τη μορφή επιστροφής φόρου μέχρι ένα ορισμένο ύψος (τα 2.160 ευρώ σύμφωνα με πρόταση του ΔΝΤ).

Επίσης μελετάται το σενάριο να καταργηθεί το αφορολόγητο μόνο για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αυτή την περίπτωση τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των επιτηδευματιών δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων – με συνυπολογισμό με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.) – αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή φόρου 20%, τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα.

Aρθρο : Opinion Post