Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Χτίζουν ουρανοξύστη 840 μέτρων σε 90 μέρες

Αν η κατασκευή ενός ουρανοξύστη ήταν τόσο εύκολη όπως να χτίζεις με τουβλάκια Lego θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε πύργους 200 ορόφων μέσα σε λίγες εβδομάδες μέχρι που θα βαριόμασταν. Όμως η ιδέα δεν τελικά και τόσο τραβηγμένη αν μια κατασκευαστική εταιρεία στην Κίνα καταφέρει να χτίσει -όπως έχει πει- ένα ουρανοξύστη ύψους 838 μέτρων -τον ψηλότερο του κόσμου- μέσα σε τρεις μήνες.

Το σχέδιο της εταιρείας είναι να “σηκώσει” 220 ορόφους σε διάστημα 90 ημερών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, πράγμα που, όπως αναφέρει το περιοδικό “Construction Week”, σημαίνει ότι κάθε μέρα θα ανεγείρονται πέντε όροφοι.

Ο ουρανοξύστης θα χτιστεί στην πόλη Changsha, και θα λέγεται “Sky City”. Αναμένεται να στεγάσει ένα σχολείο, νοσοκομείο, 17 ελικοδρόμια και διαμερίσματα ικανά να φιλοξενήσουν 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το περιοδικό “Dezeen”.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ρεκόρ όχι μόνο σε ταχύτητα, ως προς το χρόνο κατασκευής, αλλά και σε ύψος καθώς θα ξεπερνά κατά 9,7 μέτρα τον μέχρι σήμερα ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, τον Burj Khalifa.

Όσο για το χρόνο κατασκευής αναμένεται να καταγράψει ακόμα ένα ρεκόρ αφού το σχέδιο προβλέπει να χτιστεί σε 24 φορές μικρότερο χρόνο από τον Burj Khalifa.
TreloKouneli