Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ανατροπή... με κατάργηση των αφορολόγητων ποσών

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αφορολόγητων ποσών αποτελεί τον καταλύτη των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, με βασικό στόχο την αύξηση του φορολογικού βάρους σε εισοδήματα που δεν προέρχονται από εργασία. Η κατάργηση των αφορολογήτων θα οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ και των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Στη λογική αυτή κινούνται οι περισσότερες ρυθμίσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως η κλιμακωτή αυτοτελής φορολόγηση για τα εισοδήματα από ακίνητα, η επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου 26%-33% στα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων και 13%-16,5% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται πλέον ως επιτηδευματίες βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων και δεν θα δικαιούνται κανενός είδους αφορολόγητο όριο.

Από την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.

express.gr