Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση ξένου υπηκόου

Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως και για παράνομη κράτηση, καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας τον Κινέζο Λούπινγκ Λιν, 29 ετών σήμερα, που είχε... προσφύγει κατά της χώρα μας.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 11 Απριλίου του 2006, όταν ο Λιν ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές της Θεσσαλίας, άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, προσκομίζοντας και το αντίγραφο του διαβατηρίου, με το οποίο αποδεικνύονταν ότι είχε εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου του 2010, συνελήφθη για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα και κρατήθηκε στο κέντρο υποδοχής του Ελληνικού, όπου- σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στο Δικαστήριο- κακοποιήθηκε, υπέστη εξευτελιστική μεταχείριση και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει δικαστικά, το παράνομο της σύλληψης και κράτησής του.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την παράνομη σύλληψη και κράτηση.

Επιπλέον, επιδίκασε στον προσφεύγοντα αποζημίωση 5.000 ευρώ, για ηθική και υλική βλάβη.
iapopsi.gr