Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Αυτές είναι οι 8 τροφές που δεν έχουν ημερομηνία λήξης!!!

Το ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα κανονικοί... highlanders; Κι όμως, ναι! Δείτε οκτώ είδη (κάποια πρώτης ανάγκης και μεγάλης διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο) που δεν διαθέτουν ημερομηνία λήξεως και μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια, αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες συντήρησής τους!

Το ρύζι. Πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη θρεπτική του αξία και δεν είναι τυχαίο ότι το 50%-60% του παγκόσμιου πληθυσμού το έχει ως βασική του διατροφή. Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του, και περιέχει θησαυρό θρεπτικών ουσιών! Μπορεί να συντηρηθεί για καιρό στο ντουλάπι σας -εκτός από το καστανό ρύζι- ακόμα και αν η ημερομηνία κατανάλωσής του έληξε πριν λίγα χρονάκια!

Η ζάχαρη. Όταν ανοιχτεί η συσκευασία της, η ζάχαρη πρέπει να φυλαχθεί σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος, καλά κλεισμένο, για την αποφυγή επισκεπτών και υγρασίας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.

Το μέλι. Πρέπει να διατηρείται σε καλά κλεισμένα δοχεία, διότι απορροφά εύκολα εξωτερικές οσμές. Να το φυλάτε μακριά από τον ήλιο, γιατί το φως καταστρέφει πολλά από τα ένζυμά του. Αν τηρήσετε τα παραπάνω, το μέλι σας θα παραμείνει φρέσκο και ζωντανό για αρκετά χρόνια!

Οινοπνευματώδη ποτά. Μπορεί να μείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Ανοίξτε την παλιά σας βότκα και το ληγμένο λικέρ της γιαγιάς χωρίς φόβο! Δοκιμάστε το καλού-κακού όμως πριν το προσφέρετε στην παρέα σας!

Καλαμπόκια - Καλαμποκάλευρο. Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά τού καλαμποκιού, γι' αυτό να τα αποθηκεύετε ολόκληρα. Μπορεί να διατηρηθούν έτσι για αρκετά χρόνια. Θα ενθουσιαστείτε με το πόσο φρέσκο θα έχει διατηρηθεί το καλαμποκάλευρο, όταν ανοίξετε την χάρτινη σακούλα του! Το καλαμποκάλευρο πρέπει να είναι καλά φυλαγμένο σε δροσερό μέρος, όπως, για παράδειγμα, στα χαμηλά ράφια του ψυγείου.

Το αλάτι. Πρέπει να έχετε πάντα άφθονο αλάτι στο σπίτι σας, τόσο για τη γεύση όσο και για τη συντήρηση τροφίμων, και να θυμάστε ότι είναι υπεραιωνόβιο!

Άσπρο ξίδι. Εκτός του ότι δίνει άρωμα και γεύση στο φαγητό, το λευκό ξίδι είναι σύμμαχος και στις οικιακές δουλειές. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης και θα το διατηρήσετε άψογο για πολύ πολύ καιρό.

Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας. Το εκχύλισμα βανίλιας δεν έχει ημερομηνία λήξης και παλαιώνει σαν καλό κρασί! Κρατήστε το σε σκοτεινό ντουλάπι. Διατηρείται άπειρο καιρό, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αλκοόλ.