Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

200 δις οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία



Καταθέσεις 200 δις ευρώ έχουν Έλληνες στην Ελβετία, την ώρα που η Ελλάδα αναδεικνύεται στον μεγάλο χαμένο της φοροδιαφυγής.
Άρθρο της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», αφιερωμένο στη φοροδιαφυγή, αναφέρεται τόσο στις καταθέσεις των πλούσιων Ελλήνων στην Ελβετία, όσο και στις off shore εταιρείες.

Η εφημερίδα, με αφορμή τη μετάδοση του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Ωρολογιακή βόμβα φοροδιαφυγή» του Ξαβιέ Αρέλ από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Άρτε», γράφει: «Σε τράπεζες της Ελβετίας, που είναι οι κερδισμένοι της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, Έλληνες - άνθρωποι του χρήματος έχουν καταθέσεις περίπου 200 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι ο χαμένος της φοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, πώς γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος, με πολλά δις δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών, έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η Γαλλία να χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δις ευρώ ετησίως.

Αναφορά γίνεται και στις υπεράκτιες εταιρείες (off shore), για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους φορολογική όαση και όπου σε ένα μονοόροφο κτίριο είναι καταχωρισμένες περίπου 285.000 εταιρείες, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν μυστικοί.

Πηγή: NewsIt