Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΕΛΓΑ: 10 εκατ. ευρώ για μέσα ενεργητικής προστασίας καλλιεργειών


Προϋπολογισμό ύψους 10.000.000 ευρώ θα έχει το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών που εγκρίθηκε από τον ΕΛΓΑ για το 2011, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών των ΝΔ, Γιώργου Καρασμάνη και Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, η προστασία των καλλιεργειών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτελεί «ουσιαστικό μέλημα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και ένα από τα κύρια αντικείμενα δραστηριότητας του».

Ειδικότερα, ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας και επιχορηγεί μέσα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό και το χαλάζι.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Οργανισμός ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το 2011 προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων ως εξής:

- Επιχορήγηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και φορέων δηλαδή, αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων αναγνωρισμένων ενδοσυνεταιριστικών ομάδων παραγωγών, νόμιμα συγκροτημένων ομάδων παραγωγών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και

- Επιχορήγηση για τις μετατροπές των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων ισχύος 150 HP σε ηλεκτροκίνητους 125 ΗΡ, που ο ΕΛΓΑ είχε στο παρελθόν στην κατοχή του και έχει πλέον μεταβιβάσει σε φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ