Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η μικρότερη μύγα του κόσμου αποκεφαλίζει το θύμα της


Η μικρότερη μύγα του κόσμου, το μέγεθος της οποίας δεν ξεπερνά αυτό ενός κόκκου αλατιού, έχει τη μακάβρια συνήθεια να τρώει τα κεφάλια μυρμηγκιών και εν συνεχεία να χρησιμοποιεί το κέλυφός τους για σπίτι. Το έντομο είναι το πρώτο του γένους του που ανακαλύπτεται στην Ασία και ανήκει σε μια οικογένεια μυγών που είναι γνωστή για το ότι αποκεφαλίζει μυρμήγκια.

Κάποια είδη μυγών της οικογένειας Phoridae αφήνουν τα αυγά τους στα σώματα των μυρμηγκιών και οι προνύμφες τους τρέφονται με τα κεφάλια των εντόμων, κάτι που τελικά προκαλεί τον αποκεφαλισμό των τελευταίων. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις μύγες χρησιμοποιούνται στις νότιες πολιτείες της Αμερικής για τον έλεγχο των μυρμηγκιών της φωτιάς που τσιμπούν προκαλώντας ερεθισμούς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο ανθρώπων.

Το νέο αυτό είδος, που ανακαλύφθηκε σε ένα εθνικό πάρκο στην Ταϊλάνδη, ονομάστηκε Euryplatea nanaknihali και περιγράφεται στην επιθεώρηση Annals of the Entomological Society of America, μπορεί να αποκεφαλίσει κάποια από τα μικρότερα μυρμήγκια του κόσμου, το κεφάλι των οποίων δεν ξεπερνά το μισό χιλιοστό.

«Πάντοτε υποθέταμε ότι μικρότερα είδη μυρμηγκιών δεν κινδυνεύουν από επίθεση γιατί θα ήταν αδύνατο μύγες μήκους 1 - 3 χιλιοστών να αναπτυχθούν στα σχετικά μικρά κεφάλια τους», λέει ο συντάκτης της έκθεσης Μπράιαν Μπράουν, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος ’ντζελες. «Ωστόσο, όπως δείχνουμε εδώ, ακόμη και τα μικρότερα μυρμήγκια - ξενιστές σε ένα σύστημα ξενιστών - παρασιτοειδών δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον παρασιτισμό».

Η μύγα έχει γκρίζα φτερά και το θηλυκό που ανακαλύφθηκε από Ταϊλανδούς εντομολόγους έχει ένα βραχίονα που χρησιμοποιεί για να αφήνει τα αυγά της μέσα σε άλλα έντομα. Το όργανο αυτό είναι μυτερό, ώστε να καθιστά το έργο της πιο εύκολο. Παρότι δεν είναι το μικρότερο έντομο που έχει βρεθεί ποτέ - με το μήκος της να φθάνει μόλις τα 0,14 χιλιοστά- είναι η πιο μικροσκοπική μύγα στον κόσμο.

«Όταν είσαι τόσο μικρός, το περιβάλλον γύρω σου αλλάζει», σημειώνει ο Μπράουν. «Ο κολλώδης αέρας αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα και τα ρεύματα αποκτούν μεγάλη σημασία. Είναι εκπληκτικό πώς κάτι τόσο μικρό μπορεί να υπάρχει και να διατηρεί όλα του τα όργανα. [Η ανακάλυψη αυτή] συνιστά ένα νέο σύνορο και η δημοσίευση της έκθεσης γι' αυτήν τη μικροσκοπική μύγα είναι στην ουσία μια πρόκληση για άλλους επιστήμονες να βρουν κάτι μικρότερο».