Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η αρχαία Ολυμπία «αποκαλύπτεται» στο Βερολίνο

Περισσότερα από 500 αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα -κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό- θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ολυμπία: μύθος, λατρεία, αγώνες», που ξεκινά στις 31 Αυγούστου, στο Μουσείο Martin-Gropius-Bau στο Βερολίνο.

Το μεγάλο αυτό πανόραμα συμπληρώνεται από σημαντικά εκθέματα που προέρχονται επίσης από το Βατικανό, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Δρέσδη και το Μόναχο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, στην τοπική λατρεία, καθώς και στους αθλητικούς αγώνες που οργανώνονταν εκεί κάθε τέσσερα χρόνια και αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την έκθεση με 564 εκθέματα από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, ενώ συνολικά στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 1.000 αντικείμενα που προήλθαν από συλλογές μουσείων της Ευρώπης, από τη συλλογή του Μουσείου του Βατικανού, τις αρχαιολογικές συλλογές του Μονάχου, της Δρέσδης, του πανεπιστημιακού μουσείου του Tubingen.



Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα και ευρήματα ανασκαφών των τελευταίων 140 χρόνων, ψηφιακές αναπαραστάσεις συμπληρώνουν το μοναδικό αφιέρωμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν επιστημονικά την ιστορία του ιερού της Ολυμπίας από τις απαρχές της λατρείας στα μυκηναϊκά χρόνια έως την περίοδο της ρωμαιοκρατίας, τη σημασία και τη διαχρονική ακτινοβολία του ιερού σε όλο τον αρχαίο κόσμο, καθώς και την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας.



Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες:

1. Ολυμπία, το ελληνικό ιερό Παρουσιάζεται, μέσω των εκθεμάτων από το ιερό της Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει σαφή το σημαντικό ρόλο που έπαιζε το ιερό της Ολυμπίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

2. Οι έρευνες στην Ολυμπία Παρουσιάζεται η ιστορία της έρευνας από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων, ως την μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875. Επίσης θα παρουσιαστούν οι νέες ανασκαφικές μέθοδοι και η συνδρομή της τεχνολογίας και άλλων επιστημών στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών.

3. Οι Αγώνες Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα που επιδεικνύει την περικαλλή γυμνότητα του. Παρουσιάζονται επίσης τα διάφορα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Στο μέρος αυτό της έκθεσης αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια. Τονίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.



Δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2012 τελέστηκαν στο Λονδίνο οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, η σημασία της έκθεσης για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού αλλά και του σύγχρονου ολυμπιακού ιδεώδους που διαπνέει όλα τα σύγχρονα κράτη της υφηλίου και το οποίο ξεπήδησε από τους αρχαίους αγώνες στο ιερό της Ολυμπίας, είναι πολλή μεγάλη.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει ενεργά από το 2010 δια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι βασικός εταίρος στη διοργάνωση της τόσο σημαντικής για την προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού έκθεσης.

Ο προσωρινός δανεισμός σχεδόν εξακοσίων έργων, αρχαίων και σύγχρονων, από ελληνικά μουσεία, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για τα συνήθη δεδομένα, αποτελεί το επιστέγασμα της μεγάλης αυτής προσπάθειας του Υπουργείου.



Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στην Ντόχα, όπου θα υπάρχει και χωριστή ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελικός προορισμός της έκθεσης είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. 

nooz.gr